Klädetikett

Hur ska jag klä mig?

 Vad står på inbjudningen? Om man följer det som är angivet på inbjudningen så behöver man aldrig känna sig fel klädd. Får du en inbjudan där ingen klädkod är angiven så gäller aftonklädsel, men kan idag likaväl tolkas som valfri klädsel. Tänk efter vem du är bjuden till, vilken stil värdparet har och vilken tid på dygnet som festen är och vad det är för fest. Är det födelsedagsfest eller bröllop? Här kommer en liten guide i Klädetikett.

Kavaj

Med kavaj menas en traditionellt mörk kostym och inte en blazer med annan färg på byxor. Till kostymen används helst en vit skjorta, slips och svarta skor. Med mörk kostym menas en grå, mycket mörk blå eller kritstrecksrandig.

För damerna är nästan allt tillåtet att bära. Dräkt med blus och tunna skor går lika bra som exklusiva byxor med kavaj eller klänningar i alla tänkbara modeller.

Frack

Till aftonklädsel eller mer känt som frack bärs stärkt skjorta och krage, vit fluga och vit väst. Manschetten ska vara synlig och likaså västens nederkant framtill. Till detta svarta strumpor och svarta skor, helst lackskor.

Damerna bär full gala, det vill säga lång aftonklänning. Djupa urringningar, bara axlar och annat iögonfallande beroende på bärarinnans ålder och smak. Långa vita handskar är alltid rätt även ett överdåd av smycken. Till detta aftonskor eller sandaletter och absolut en liten aftonväska.

Jackett

Jackett består av randiga byxor, ljusgrå eller svart väst, svart jacka med svalstjärt. Till det bärs en vanlig skjorta med mörk eller grå slips eller plastrong. Svarta strumpor och tunna svarta skor. Den som vill vara riktigt elegant bär även en svart eller grå hög hatt.

Damerna matchar detta med en elegant kort klänning och gärna hatt. Vid lunch i offentlig miljö behålls hatten på men tas av vid måltid i hemmet. Är det senare än lunch passar det även med lång klänning.

Smoking

Den elegantaste smokingen är svart eller mörk blå med antingen sjalkrage eller vanliga slag som är siden klädda och byxorna har revärer. Skjortan är vit med vanlig eller med stärkkrage och till det bär man alltid fluga. Flugan matchas ofta till en maggördel. Svarta strumpor och tunna svarta skor eller lackskor hör till.

För damerna gäller den lilla aftonklänningen där allt är tillåtet för att framhäva den kvinnliga fägringen. Urringningar fram och bak, draperingar, skärp och slitsar för att framhäva benen. Längden på klänningen avgörs beroende på om det är dans eller inte. Lång klänning om det är dans, annars inte. Till det hör aftonskor i lack eller guld och en liten handväska.

Detta var en liten hjälp på vägen att känna sig rätt klädd vid rätt tillfälle.